top of page
Beeldenroute 028.JPG

Verhaal verbeeld

In 2022 was het 350 jaar geleden dat het Rampjaar 1672 begon. Landoog koos in dat nationale herdenkingsjaar het thema Verhaal verbeeld. 12 kunstenaars hebben in de natuur nabij Veenendaal en Renswoude vanaf Fort aan de Buursteeg kunstwerken gemaakt die geïnspireerd zijn op de verhalen uit het Rampjaar. Iedereen was welkom om deze route te ervaren! 

Rampjaar 1672  

2022 was uitgeroepen tot nationaal herdenkingsjaar van het Rampjaar 1672. Het jaar waarin de Republiek der zeven Nederlanden van vier kanten werd bedreigd. Wie herinnert zich uit de geschiedenislessen wat er toen, 350 jaar geleden, gebeurde? Wie weet nog hoe de gebroeders De Witt eindigden. Hoe Willem III tot stadhouder werd benoemd. Wat was de Raison d' Etat. Waarom was Johan de Witt het daar niet helemaal mee eens. Hoe verliep de overwinning van Michiel de Ruyter en Cornelis de Witt. Wat was de relatie tussen de koning van Frankrijk, Lodewijk XIV, de Zonnekoning en Karel II van Engeland. Zo veel gebeurtenissen die samenhangen met het Rampjaar 1672. Het jaar waarin het water een belangrijke rol speelde. En wie ziet overeenkomsten met de woelige en onzekere tijd waarin we nu verkeren?

 

Stichting Landoog stelde een beeldenroute samen met de titel Verhaal verbeeld om vanuit dit landelijke thema door middel van kunstwerken in de natuur het Rampjaar te herdenken en verbeelden. De route was voor iedereen gratis te bezoeken. Al wandelend of fietsend werd je gedurende 12 kilometer langs 12 kunstwerken gevoerd in de buitenlucht. Op een ludieke en ontspannen manier ontmoette je in de kunstwerken de verhalen achter het Rampjaar. Elk kunstwerk werd vanuit het nationale thema gecreëerd, vanuit een eigen visie van de betreffende kunstenaar. Vaak met een link naar de huidige tijd. 

Via onze instagram pagina bleef je op de hoogte van interessante gebeurtenissen en data van het Rampjaar 1672. 

Beeldenroute 003.JPG

Voor alle vragen, zoals het opvragen van het persbericht, teksten, fotos of donaties aan onze stichting, mag u contact opnemen met de secretaris via 

bottom of page