top of page
Beeldenroute 028.JPG

Verhaal verbeeld

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat het Rampjaar 1672 begon. Landoog heeft in dit nationale herdenkingsjaar het thema Verhaal verbeeld gekozen. 12 kunstenaars hebben in de natuur nabij Veenendaal en Renswoude vanaf Fort aan de Buursteeg kunstwerken gemaakt die geinspireerd zijn op de verhalen uit het Rampjaar. Wees welkom om deze route te ervaren! 

Rampjaar 1672  

Dit jaar is uitgeroepen tot nationaal herdenkingsjaar van het Rampjaar 1672. Het jaar waarin de Republiek der zeven Nederlanden van vier kanten werd bedreigd. Wie herinnert zich uit de geschiedenislessen wat er toen, 350 jaar geleden, gebeurde? Wie weet nog hoe de gebroeders De Witt eindigden. Hoe Willem III tot stadhouder werd benoemd. Wat was de Raison d' Etat. Waarom was Johan de Witt het daar niet helemaal mee eens. Hoe verliep de overwinning van Michiel de Ruyter en Cornelis de Witt. Wat was de relatie tussen de koning van Frankrijk, Lodewijk XIV, de Zonnekoning en Karel II van Engeland. Zo veel gebeurtenissen die samenhangen met het Rampjaar 1672. Het jaar waarin het water een belangrijke rol speelde. En wie ziet overeenkomsten met de woelige en onzekere tijd waarin we nu verkeren?

 

Stichting Landoog stelde een beeldenroute samen met de titel Verhaal verbeeld om vanuit dit landelijke thema door middel van kunstwerken in de natuur het Rampjaar te herdenken en verbeelden. De route is voor iedereen gratis te bezoeken. Al wandelend of fietsend word je gedurende 9 kilometer langs 12 kunstwerken gevoerd in de buitenlucht. Op een ludieke en ontspannen manier ontmoet de je in de kunstwerken de verhalen achter het Rampjaar. Elk kunstwerk is vanuit het nationale thema gecreëerd, vanuit een eigen visie van de betreffende kunstenaar. Vaak met een link naar de huidige tijd. 

Via onze instagram pagina blijf je op de hoogte van interessante gebeurtenissen en data van het Rampjaar 1672. 

Beeldenroute 003.JPG

Voor alle vragen, zoals het opvragen van het persbericht, teksten, fotos of donaties aan onze stichting, mag u contact opnemen met de secretaris via 

bottom of page