foto's door Dewi van Dreven Creations
De kunstenaars van 2022
Riesjart Bus
.
Riesjart Bus, geboren te Maurik. Tot 1989 werkte hij als fruitteler op het familiebedrijf, daarnaast maakte hij beeldend werk. Uiteindelijk is hij zich volledig gaan richten op zijn werk als beeldhouwer. Sinds 1992 exposeert hij regelmatig. In de beginjaren maakte hij kunst van voorwerpen die hij langs de rivier vond, “objects trouvé”. In de jaren daarna maakte hij vooral beelden van hout, het materiaal waar hij vanuit zijn achtergrond zeer vertrouwd mee was. Sinds 2000 is hij zich steeds meer gaan richten op het werken met koper als basismateriaal.
De ruimte die hij in zijn abstract-figuratieve werk creëert ziet hij als een onbegrensde ruimte, de ruimte van de geest. Ruimte is net als tijd, ongrijpbaar. De ruimte kan om je heen zijn en jij kan in de ruimte zijn.
​
Marlin van Ek
.
In 2021 is ze afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in de richting Spatial Design. In 2017 is ze afgestudeerd aan de Fotovakschool Rotterdam (HBO Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie).
In haar werk kijkt ze naar wat een ruimte nodig heeft. Wat is er al en wat kan ze doen om deze elementen te versterken of beter tot hun recht te laten komen? Binnen deze ontwerpen laat ze zich inspireren door de natuur. Organische vormen uit de natuur en licht- en schaduwspel staan in contrast met een duidelijke abstractie. Marlin uit haar gevoel en gedachten in fotografie, poëzie en tekeningen. Dit vormt de basis van haar ontwerpproces.
De beleving van haar werk is belangrijk, het moet een plek zijn waar de toeschouwer niet zomaar langs loopt maar waardoor hij gefascineerd raakt en verder wil ontdekken. Het roept vragen of en zet aan tot nadenken. Hoe voelt de toeschouwer zich en hoe heeft zij daar als ontwerper invloed op? Dat zijn twee belangrijke vragen waar ze veel mee bezig is. Zonder de toeschouwer is haar werk enkel een esthetisch object: het komt tot leven door interactie.
​
Carla van Laar
.
Opgegroeid in een gezin waar zelf maken de norm was en lapjes en draden nooit ver weg waren was het voor mij vrij logisch een creatieve opleiding met textiel te doen.
Kunstgeschiedenis was een belangrijk onderdeel van mijn studie en heeft mijn blijvende belangstelling en inspiratie gevoed. Museumbezoek, contact en samenwerking met andere kunstenaars vind ik belangrijk.
​
In de loop der jaren ben ik ook andere disciplines gaan onderzoeken, ben ik ruimtelijker gaan werken en heeft het “toeval” een plaats gekregen, nieuwe technieken, materialen en gevonden voorwerpen werden onderdeel van mijn werk.
Een zekere ambachtelijkheid en een eigen handschrift vormt voor mij de weg naar een eerlijk kunstwerk. Meedoen met een project in de natuur is een uitdaging waar ik me op verheug.
​
Tel.nr. 0318-526513
Wietske Schoenmaker
.
Wietske Schoenmaker werkt nu zo´n 20 jaar als beeldend kunstenaar. Ze heeft diverse opleidingen gevolgd in Arnhem, o.a. bij ARTEZ, Art by Empee, Upgraders in Art en nu keramiek in Ede bij Cultura. Sinds 5 jaar maakt zij deel uit van het kunstenaarscollectief Neo Volente. Zij exposeert geregeld in binnenruimtes maar ook in de buitenruimte.
Volop inspiratie vindt zij in prachtige landschappen - maar ook in aangetaste landschappen. Voordat zij een plan voor een landschapsinstallatie maakt verkent ze meerdere malen de omgeving. Zo probeert zij te ontdekken wat dat specifiek landschap haar te vertellen heeft.
​
Wat zou ze toe willen voegen?
​
Ze werkt met veel verschillende materialen, maar papier en natuurlijke componenten komen vaak terug in haar werk.
“Liever verwondering dan bewondering”, noemt ze het kunstenaarschap graag.
​
Anne~Marijke van Dijken
.
Anne~Marijke van Dijken doorliep de Kunstacademie in Utrecht en liet de Architectonische Vormgeving geleidelijk aan los om zich expressiever met andere materialen beeldend uit te drukken.
De eigenzinnige vormtaal van natuursteen met de mogelijkheden tot ingrijpen zette haar aan tot het beeldhouwen. Ze begeleidt hierin haar cursisten bij het Kunstenhuis en leerlingen op een middelbare school en geeft in de zomer beeldhouwlessen op Fort Ruigenhoek.
Daarnaast maakt ze werken met lood of been en laat zich fascineren door evolutionaire vormen.
​
Op 2D gebied werkt ze beeldend met rollen verstevigd papier door daar een extra (halve) dimensie in de kerven. Een nieuw onderzoekgebied zijn de zgn. rolschachs: over de lengte gespiegelde vormen op rollen papier. In 2019 en 2021 maakte ze landart objecten voor het Vuurol Festival in Lage Vuursche.
​
Joyce Willemse
.
Een golf die aanspoelt, je voeten die wegzakken in het zand en al je zintuigen open om te ruiken, proeven, voelen, tasten, zien en horen. En daar geen woorden voor hebben, simpelweg ervaren. En dan…. ontstaat het begin van een gedicht.
In 2010 stopt Joyce met haar praktijk voor adem- en ontspanningstherapie om zich op de kunst te richten. Ze maakt etsen, schrijft en ontdekt de liefde voor poëzie. Daar waar woorden tekort schieten zoekt ze een compositie waarin de lezer tijdelijk kan vertoeven. In 2015 en 2016 is ze Stadsdichter van Veenendaal en belandt in 2016 op de 3de plek in de Turing gedichtenwedstrijd. Er volgen andere mooie samenwerkingen en de ontdekking en zoektocht in steen. Interdisciplinair werken heeft haar interesse, net als land-art en performance art die voortvloeien uit haar jeugdliefdes dans en film en weer wakker worden door deelname aan het kunstenaarscollectief 14K. Door hoe we de maatschappij vormgegeven is er voor haar gevoel weinig tijd om (simpelweg) te zijn en jezelf in alle rust als een spons uit te knijpen en uit te dragen. Het is mooi anderen een moment van reflectie, bewust zijn of bezinning te mogen geven via (dicht) kunst, het allermooist in de mystieke wonderlijke natuur.
​
Margreet de Vries
.
Margreet de Vries studeerde aan de Academie Minerva te Groningen. In de jaren daarna volgde zij diverse cursussen op keramiekgebied, o.a.glazuurlessen aan de Vrije Academie te Den Haag en bijvoorbeeld workshops in het Keramisch Werkcentrum in Heusden. Ook was zij gaststudent aan de Beezalel Academy of Art in Jeruzalem (1985). Sinds 1981 exposeert ze in diverse galeries in Nederland en Israël.
​
Tot de zomer van 2020 was zij Keramiekdocent aan het Centrum voor de Kunsten Het Kunstenhuis (vroeger De Werkschuit) te Bilthoven en Zeist. Ze werkte ook als Docent Beeldende Vorming bij Netwerk Cultuur Educatie Zeist. Ze is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten www.nvk.keramiek.nl en Kunstkring BeeKk.
​
Pieter van Slooten
.
Suzanne Visscher en Pieter van Slooten
Wij zijn een multidisciplinair kunstenaars duo
Wij hebben beide onze eigen kunstvorm c.q. beeldtaal
Wij zijn actief in verschillende kunstvormen
We maken beelden van staal
Beelden van steen en schilderijen
We werken graag met prachtige, doorleefde, karaktervolle materialen
De materialen moeten puur en doorleefd zijn
​
Suzanne Visscher
.
Suzanne Visscher en Pieter van Slooten
Wij zijn een multidisciplinair kunstenaars duo
Wij hebben beide onze eigen kunstvorm c.q. beeldtaal
Wij zijn actief in verschillende kunstvormen
We maken beelden van staal
Beelden van steen en schilderijen
We werken graag met prachtige, doorleefde, karaktervolle materialen
De materialen moeten puur en doorleefd zijn
​
Meau Verweij
.
Meau Verweij (1958) heeft na het atheneum (Culemborg), een jaar Vrije Academie (Den Haag) en een paar jaar Academie voor Beeldende Vorming (Amersfoort) gevolgd. Hij woont en werkt tussen de rivieren. Is ruim 40 jaar met beeldende kunst bezig in zeer brede zin: schetsen, tekeningen, schilderijen, foto’s, ruimtelijk, beelden, installaties en teksten. Projectmatig werken, al dan niet op locatie, inspireert hem en dit leidt tot verrassende beelden/objecten o.a. ‘Terug, de rivier terug’ (Geldermalsen, 2009 installatie slooppand); Kunstmaand Ameland (2018 & 2021, tentobjecten & trouwjurken). Ook ontmoeting & gesprek, rond zijn werk, horen erbij.
Biek van Galen
.
Biek van Galen, een beeldhouwer die figuratieve en abstracte beelden maakt uit diverse steensoorten, metalen en hout.
​
Soms zijn het organische of menselijk vormen die een inspiratiebron vormen voor zijn beelden, vaak is het ook de steen zelf, of de combinatie van steen en andere materialen, die mede bepalen wat het uiteindelijke beeld gaat worden.
Telkens weer is het een geweldige uitdaging om in de enorme voorraad steen bij de beeldhouwwinkels, juist die steen te vinden die, door vorm en kleur, direct al tot de verbeelding spreekt. In zijn atelier begint dan het proces van om de steen heen draaien, van alle kanten bekijken en bevoelen, tot het magische moment komt waarop de eerste beitelslag de steen voorgoed verandert en geleidelijk het beeld tevoorschijn haalt.
​
Biek heeft enkele jaren les gehad van de Veenendaalse beeldhouwer Hanneke Zwart en geeft nu zelf beeldhouwles aan drie groepen enthousiaste cursisten.
Sinds 2009 heeft hij vier keer als kunstenaar mogen meewerken aan een beeldenroute, georganiseerd door stichting 14Karaats.
​
Nicole Bischoff
.
Als beeldhouwster in hout werkt Nicole Bischoff vooral met inheems hout. Haar sculpturen ontstaan doordat zij zich laat leiden door vorm en structuur van het hout. Haar favoriete materiaal is perenhout waarvan zij vooral vrouwenbeelden maakt. Grote werken uit meterslange boomstammen bewerkt met de motorzaag behoren ook tot haar oeuvre. Diverse keren was zij deelneemster van beeldhouwsymposia in Duitsland, waar haar werken op sculpturenpaden achterbleven. Als installatiekunstenares wil zij de kijker een nieuwe blik op het landschap meegeven. De geschiedenis van die plek is meestal haar uitgangspunt. Haar werken worden steeds vaker door haar politieke belangstelling en haar verlangen naar een grenzeloze wereld beïnvloed.
​